فهرست مطالب

اعتیاد پژوهی - پیاپی 65 (پاییز 1401)

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 65 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • صمد رشیدیان*، لیلی پناغی، پریسا سادات سید موسوی صفحات 7-26
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی گرایش به مصرف مواد بر مبنای انتظارات پیامد، نظارت والدینی و پایداری در برابر تاثیرات همسالان بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی تهران در سال 1399-1398 تشکیل دادند که از بین آن ها تعداد 419 نفر از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های خطرپذیری جوانان، ارزیابی شناختی وقایع خطرساز، پایداری در برابر تاثیرات همسالان، و راهبردهای نظارت والدینی بود. برای تحلیل داده ها از روش های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین انتظارات پیامد مثبت با گرایش به مصرف مواد رابطه مثبت و معنادار و بین پایداری در برابر تاثیرات همسالان، نظارت والدینی، کنترل والدینی، و درخواست والدینی با گرایش به مصرف مواد مخدر رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون آشکار کرد که 56 درصد از واریانس گرایش به مصرف مواد بر اساس انتظارات پیامد مثبت، پایداری در برابر تاثیرات همسالان، و نظارت والدین قابل پیش بینی است.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به یافته های به دست آمده می توان اقداماتی در راستای اصلاح انتظارت افراد در زمینه پیامدهای مثبت در مورد مصرف مواد، افزایش پایداری در برابر تاثیرات همسالان، و افزایش نظارت والدین انجام داد که در نهایت منجر به کاهش مصرف مواد شود.

    کلیدواژگان: انتظارات پیامد، مصرف مواد، تاثیرات همسالان، گرایش به مصرف مواد، نظارت والدینی
  • مریم صبوری، احمد منصوری* صفحات 27-48

    هدف:

     هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تعدیل کننده تاب آوری و ذهن آگاهی در رابطه بین رویدادهای استرس زا و پریشانی روان شناختی در زنان مبتلا به اختلال مصرف مواد بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان مبتلا به اختلال مصرف مواد تحت پوشش بهزیستی شهر مشهد در سال 1399 تشکیل دادند. از این بین، 253 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون، مقیاس پریشانی روان شناختی کسلر، پرسشنامه غربالگری رویدادهای استرس زای زندگی، و مقیاس ذهن آگاهی، توجه و هشیاری بود. داده ها با روش تحلیل همبستگی پیرسون و رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که ذهن آگاهی تعدیل کننده رابطه بین رویدادهای استرس زا و پریشانی روان شناختی زنان مبتلا به اختلال مصرف مواد بود، اما تاب آوری تعدیل کننده این رابطه نبود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می کند که ذهن آگاهی به عنوان یک عامل محافظت کننده نقش مهمی در کاهش پریشانی روان شناختی زنان مبتلا به اختلال مصرف مواد دارد. بنابراین، می توان از رویکردهای درمانی یا آموزشی متمرکز بر ذهن آگاهی از جمله ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس برای کاهش پریشانی روان شناختی افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلال مصرف مواد، پریشانی روان شناختی، تاب آوری، ذهن آگاهی
  • روح الله خزایی، غلامرضا منشئی*، حمید آتش پور، محسن گلپرور صفحات 49-74
    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی بسته آموزشی روان شناختی پیشگیری از مصرف مواد و درمان شناختی-رفتاری بر نگرش نسبت به مصرف مواد در دانش آموزان مستعد مصرف مواد انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. از میان دانش آموزان پسر مستعد مصرف مواد مقطع متوسطه دوم شهر اصفهان در سال 1398، 45 دانش آموز به روش روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و در سه گروه 15 نفره گمارده شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه نگرش نسبت به مصرف مواد بود. گروه آزمایش اول تحت 8 جلسه آموزش روان شناختی پیشگیری مصرف مواد و گروه آزمایش دوم تحت 8 جلسه درمان شناختی-رفتاری قرار گرفتند و گروه گواه هیچ گونه درمانی دریافت نکرد. داده ها از طریق تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل گردید.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که اثر هر دو روش در اصلاح نگرش به مواد در دانش آموزان مستعد مصرف مواد معنادار بود و آموزش روان شناختی پیشگیری از مصرف مواد در اصلاح نگرش به مواد در مرحله پیگیری اثربخش تر از درمان شناختی-رفتاری بود.

    نتیجه گیری: 

     متخصصان می توانند به منظور اصلاح نگرش دانش آموزان مستعد نسبت به مصرف مواد از بسته آموزشی روان شناختی پیشگیری از مصرف مواد بهره گیرند.

    کلیدواژگان: مصرف مواد، نگرش نسبت به مصرف مواد، بسته آموزشی روانشناختی پیشگیری از مصرف مواد، درمان شناختی-رفتاری
  • نصرت نوجوان، اسماعیل سلیمانی*، علی عیسی زادگان صفحات 75-96
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مداخله پیشگیری از عود مبتنی بر ذهن آگاهی بر ولع مصرف و پردازش هیجانی افراد وابسته به مواد در مرحله بازتوانی غیر دارویی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه مردان وابسته به مواد در کلینیک های ترک اعتیاد شهر ارومیه، در سال 1399 بود. از این بین، 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر)  قرار گرفتند. شرکت کنندگان هر دو گروه مقیاس کوتاه ولع مصرف مواد و پرسشنامه پردازش هیجانی را در پیش آزمون، پس آزمون، و پیگیری تکمیل کردند. گروه آزمایش، در 8 جلسه 60 دقیقه ای تحت مداخله پیشگیری از عود مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند و گروه کنترل در طول مدت درمان هیچ آموزشی دریافت نکردند. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج  نشان داد که مداخله پیشگیری از عود مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش ولع مصرف و پردازش هیجانی تاثیر معنی دار داشت و این اثربخشی در دوره پیگیری دو ماهه نیز پایدار ماند.

    نتیجه گیری:

     یافته های این پژوهش اطلاعات مفیدی را در ارتباط با مداخله پیشگیری از عود مبتنی بر ذهن آگاهی فراهم می کند و مشاوران و روان شناسان می توانند برای بهبود ولع مصرف و پردازش هیجانی افراد وابسته به مواد در مرحله بازتوانی غیر دارویی از این مداخله استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: مداخله پیشگیری از عود مبتنی بر ذهن آگاهی، ولع مصرف، پردازش هیجانی، افراد وابسته به مواد، بازتوانی غیر دارویی
  • سجاد بشرپور*، عارفه محمدنژاد دوین صفحات 97-120
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط الگوهای ارتباطی خانواده و ویژگی های سایکوپاتیک با آمادگی به اعتیاد با بررسی نقش واسطه ای بی اشتیاقی اخلاقی بود.

    روش

    روش پژوهش، همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه آزاد بجنورد (2640 نفر) در سال تحصیلی 1401-1400 بود که با روش نمونه گیری در دسترس با استفاده از پرسشنامه آنلاین 200 نفر انتخاب شدند. ابزارها شامل پرسشنامه الگوهای ارتباطات خانواده، مقیاس ویژگی های سایکوپاتیک، مقیاس آمادگی به اعتیاد، و مقیاس بی اشتیاقی اخلاقی بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    طبق یافته های مدل اثر مستقیم متغیر جهت گیری گفت و شنود بر آمادگی به اعتیاد منفی بود و اثر متغیرهای جهت گیری همنوایی، سایکوپاتیک، و بی اشتیاقی اخلاقی بر آمادگی به اعتیاد مثبت بود. همچنین، نقش میانجی بی اشتیاقی اخلاقی در رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده و ویژگی های سایکوپاتیک با آمادگی به اعتیاد تایید شد.

    نتیجه گیری

    می توان بیان داشت وجود مشکلات الگوهای ارتباطی خانواده (گفت و شنود پایین و همنوایی بالا) و ویژگی های سایکوپاتیک می تواندآمادگی به اعتیاد را برای افراد به ارمغان آورد. همچنین، اگر بی اشتیاقی اخلاقی بالا باشد و با این دو متغیر همراه شود، می توان شاهد میزان بالایی از آمادگی به اعتیاد در نوجوانان و جوانان بود. این نتایج گام مهمی در جهت شناخت عوامل موثر در آمادگی به اعتیاد است و  با شناسایی این علل می توان برنامه های درمانی و پیشگیرانه مناسب را به کار بست.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباط خانواده، ویژگی های سایکوپاتیک، آمادگی به اعتیاد، بی اشتیاقی اخلاقی
  • ویدا خان، سعید ایمانی*، امید شکری، جابر علیزاده گورادل صفحات 121-148
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تعدیل کننده تنظیم هیجان در رابطه تاب آوری و ذهن آگاهی با بهزیستی ذهنی در افراد مبتلا به اختلالات مصرف مواد بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد در کمپ های ترک اعتیاد و انجمن معتادان گمنام شهر تهران در سال 1398 بود که 400 نفر (200 نفر مرد و 200 نفر زن) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه تاب آوری، پرسشنامه ذهن آگاهی، پرسشنامه بهزیستی ذهنی، پرسشنامه رضایت از زندگی و پرسشنامه تنظیم هیجان استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد که اثر مستقیم متغیرهای تاب آوری و ذهن آگاهی بر بهزیستی ذهنی معنادار بود. همچنین، نقش میانجی تنظیم هیجان در رابطه بین تاب آوری و ذهن آگاهی با بهزیستی ذهنی در افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد معنادار بود.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج به دست آمده می توان گفت که متغیرهای تنظیم هیجان، تاب آوری و ذهن آگاهی نقش مهمی در بهزیستی ذهنی دارند. همچنین، نتایج نشان داد تنظیم هیجان در رابطه تاب آوری و ذهن آگاهی با بهزیستی ذهنی دارای نقش میانجی می باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، بهزیستی ذهنی، تاب آوری، تنظیم هیجان، ذهن آگاه
  • احسان حمیدی زاده*، مهران محبتی، محمدتقی عباسی شوازی صفحات 149-179
    هدف

    هدف پژوهش حاضر کشف نظام معنایی اعتیاد از دید مصرف کنندگان ماری جوانا بود.

    روش

    روش پژوهش نظریه زمینه ای بود که با 20 نفر از جوانان شهر رشت که سابقه مصرف ماری جوانا داشتند، مصاحبه های نیمه ساختار یافته انجام شد و با شیوه نمونه گیری هدفمند-نظری داده ها جمع آوری و با کدگذاری باز، محوری، و گزینشی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     برای عوامل تاثیرگذار در اعتیاد خوشایند: الف) عوامل زمینه ساز شامل ناهنجارشناخته شدن و تمایز دیدگاه، ب) عوامل زمینه ای شامل بینش اجتماعی فردی، گسترش جهان بینی، و فردیت محوری، و ج) عوامل مداخله گر شامل جامعه پذیری دوستان و افزایش کیفیت دوستی شناسایی و استخراج گردید. همچنین، راهبردها شامل آگاهی به مرغوبیت ماده، خودمهارگری، و چارچوب مصرف بین مصرف کنندگان ماری جوانا بود.

    نتیجه گیری: 

    عوامل نهادی، اجتماعی، و فردی در نظام معنایی مصرف کنندگان از اعتیاد موثر است. کنشگران با توجه به نوع مصرف، همچنین با عقلانی و آگاهانه در نظر گرفتن کنش خود و کارکردهای مناسب ماری جوانا در حیات اجتماعی شان، و اتکا به این ایده که کاش ماری جوانا در ایران هم آزاد بود، مصرف ماری جوانا را یک کنش اعتیادآور در نظر نمی گیرند. از سوی دیگر، تعریف اعتیاد که از جامعه و ساختارها نشات گرفته است را به مثابه یک برچسب می دانند که منجر به از دست دادن موقعیت اجتماعی کنونی شان می شود. افزون بر این، نظام معنایی مصرف کنندگان از اعتیاد در فرایند یادگیری و الگوسازی کنار همسالان نیز خلق و تقویت می شود و بر این باور هستند که ماری جوانا متمایز از دیگر مواد مخدر است و آن را یک فعالیت عادی در نظر می گیرند.

    کلیدواژگان: نظام معنایی، اعتیاد، ماری جوانا، نظریه زمینه ای
  • ابراهیم داودی دهاقانی* صفحات 181-204
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی رهیافت های مدیریت انتظامی در پیشگیری از جرایم زنان وابسته به مواد در شهرستان شهریار بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی بود که با رویکرد کیفی انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل خبرگان و متخصصان حوزه مدیریت انتظامی و مدیران محلی در شهر شهریار بودند که به روش نمونه گیری هدفمند یا قضاوتی انتخاب شدند و بر اساس اصل اشباع نظری، در نهایت با 13 نفر مصاحبه انجام شد. جمع آوری داده ها بر اساس مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای کیفی جهت دار با تکنیک تحلیل جمله به جمله استفاده شد.

    یافته ها:

     بر اساس یافته های پژوهش، 18 رهیافت مدیریت انتظامی در حوزه پیشگیری وضعی، 29 رهیافت مدیریت انتظامی در حوزه پیشگیری اجتماعی و 13 رهیافت مدیریت انتظامی در حوزه پیشگیری کیفری شناسایی شد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مستمر زنان وابسته به مواد، تجهیز گشت های پلیس، و نیز تلاش همگانی تمام دستگاه های دخیل بر پیشگیری از جرایم زنان وابسته به مواد شهر شهریار تاثیر داشت.

    کلیدواژگان: رهیافت های مدیریت انتظامی، پیشگیری وضعی، پیشگیری اجتماعی، پیشگیری کیفری، مواد مخدر، زنان وابسته به مواد
  • رضا عبدی، علی پروندی*، نیلوفر طرفی زاده صفحات 205-226
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین صفات شخصیتی مرضی و هم وابستگی با در نظر گرفتن میانجی گری حساسیت به تقویت (سیستم‏های بازداری و فعال‏ساز رفتاری) بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل همه زنان دارای همسر  دارای اختلال مصرف مواد شهرستان سنقر در سال 1400 بود. از این بین، 200 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از شاخص هم وابستگی هالیوک، پرسشنامه شخصیت راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی-ویرایش پنجم و مقیاس سیستم فعال ساز/بازداری رفتاری استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که صفات شخصیتی مرضی بر هم‏وابستگی اثر مستقیم و معناداری داشت و سیستم‏های بازداری و فعال‏ساز رفتاری در این رابطه دارای نقش واسطه ای معناداری بودند. در مجموع، نتایج نشان داد که مدل از برازش مطلوبی برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    سیستم‏های بازداری و فعال‏ساز رفتاری نقش مهمی در افزایش یا کاهش رابطه ی صفات شخصیتی مرضی با هم وابستگی دارند. بنابراین، پیشنهاد می شود در زمینه ی پیشگیری، تشخیص و مداخلات درمانی، هم‏وابستگی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: صفات شخصیتی مرضی، سیستم بازداری رفتاری، سیستم فعال ساز رفتاری، هم وابستگی
  • مریم اکبری، حمیدرضا آریانپور*، یاسر رضاپور میرصالح صفحات 227-254
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی واقعیت درمانی گروهی مبتنی بر تیوری انتخاب بر مسیولیت پذیری، منبع کنترل و کاهش دوز داروهای آگونیست در افراد وابسته به مواد تحت درمان نگهدارنده بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون، و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل همه مراجعه کنندگان به مراکز درمان اعتیاد شهر اردکان در سال 1399 بود که 16 نفر به روش  نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. واقعیت درمانی گروهی مبتنی بر تیوری انتخاب در 10 جلسه 90 دقیقه ای با فراوانی یک جلسه در هفته بر روی گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با استفاده از مقیاس مسیولیت پذیری روان شناختی، مقیاس منبع کنترل، و میزان دوز تجویزی داروهای آگونیست در پرونده درمانی آزمودنی ها، جمع آوری و با روش تحلیل واریانس مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد واقعیت درمانی گروهی مبتنی بر نظریه انتخاب، بر بهبود مسیولیت پذیری، منبع کنترل، و کاهش دوز مصرف داروهای آگونیست افراد وابسته به مواد تحت درمان نگهدارنده اثربخش بود.

    نتیجه گیری

    این پژوهش، حمایتی تجربی برای مداخله موردنظر جهت بهبود منبع کنترل، مسیولیت پذیری، و کاهش دوز مصرفی افراد وابسته به مواد تحت درمان نگهدارنده فراهم می کند.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، نظریه انتخاب، منبع کنترل، مسئولیت پذیری، داروهای آگونیست
  • پیام ورعی*، زهرا ممدوحی، نیلوفر محصب، رقیه تقی پور صفحات 255-286
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی ناامیدی و طرح واره های ناسازگار اولیه در رابطه بین بزه دیدگی ناشی از قلدری سایبری و خودجرحی بدون خودکشی در نوجوانان پسر وابسته به مواد است.

    روش : 

    پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی ار نوع مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه نوجوانان وابسته به مواد مراجعه کننده به مراکز کاهش آسیب سطح شهر تهران بود. از این میان، تعداد 350 نفر به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس ملاک های ورود و خروج به صورت داوطلبانه در سال 1400-1399 انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس ناامیدی بک، پرسشنامه طرح واره های یانگ، پرسشنامه خودآسیبی بدون خودکشی، و پرسشنامه تجربه قلدری-قربانی سایبری بودند. به منظور تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بزه دیدگی ناشی از قلدری سایبری اثر مستقیم معناداری بر خودجرحی بدون خودکشی، ناامیدی، و طرح واره های ناسازگار اولیه داشت. همچنین، اثرات غیرمستقیم بزه دیدگی ناشی از قلدری سایبری بر خودجرحی بدون خودکشی از طریق نقش میانجی ناامیدی و طرح واره های ناسازگار اولیه معنادار بود. بنابراین، ناامیدی و طرح واره های ناسازگار اولیه در رابطه بین بزه دیدگی ناشی از قلدری سایبری و خودجرحی نقش میانجی داشتند.

    نتیجه گیری: 

    پژوهش حاضر به روانشناسان درک عمیق تری را از مکانیسم های زیربنایی رابطه بین بزه دیدگی ناشی از قلدری سایبری و خودجرحی در میان نوجوانان وابسته به مواد ارایه می کند. مداخله و راهبردهای پیشگیری پیشنهادی شامل بازسازی شناختی نوجوانان برای شکستن چرخه تبدیل بزه دیدگی ناشی از قلدری سایبری به رفتارهای خودجرحی و تقویت امیدواری برای محافظت آن ها در برابر اثرات سوء بزه دیدگی ناشی از قلدری سایبری می باشد.

    کلیدواژگان: بزه دیدگی ناشی از قلدری سایبری، خودجرحی بدون خودکشی، طرح واره های ناسازگار اولیه، ناامیدی، نوجوانان وابسته به مواد
  • محمدرضا صالحی، فاطمه سادات طباطبایی نژاد* صفحات 287-310
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش قدم های دوازده گانه انجمن معتادان گمنام  بر پذیرش اجتماعی، بهزیستی روان شناختی، کیفیت زندگی، و ولع مصرف در افراد وابسته به مواد انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با یک گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد وابسته به مواد گمنام مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر ابرکوه در سال 1399 بود. از این بین، 40 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر)  قرار گرفتند. شرکت کنندگان هر دو گروه پرسشنامه پذیرش اجتماعی، پرسشنامه بهزیستی روان شناختی، پرسشنامه کیفیت زندگی، و پرسشنامه ولع مصرف را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. جلسات دوازده گام انجمن معتادان گمنام  بر اساس کتاب انجمن ان ای جهانی (1387) در 12 جلسه 60 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پس از کنترل اثر پیش آزمون، تاثیر آموزش قدم های دوازده گانه در گروه آزمایش بر پذیرش اجتماعی، بهزیستی روان شناختی، کیفیت زندگی، و ولع مصرف معنی دار بود و این برنامه آموزشی به طور معناداری باعث بهبود پذیرش اجتماعی، بهزیستی روان شناختی، کیفیت زندگی، و کاهش ولع مصرف در افراد وابسته به مواد شد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش حاضر می توان از جلسات انجمن معتادان گمنام  برای بهبود مسایل اجتماعی و روان شناختی و کاهش ولع افراد وابسته به مواد استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، پذیرش اجتماعی، جلسات دوازده گام، کیفیت زندگی، ولع مصرف
  • سولماز دبیری* صفحات 311-332
    هدف

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی آمادگی به اعتیاد در دانشجویان بر اساس خودکنترلی، عواطف، و شفقت به خود بود.

    روش

    روش این پژوهش توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل همه دانشجویان دانشگاه های شهر تهران بود که در سال 1400-1399 مشغول به تحصیل بودند. از این بین، 279 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های آمادگی به اعتیاد، شفقت به خود، خودکنترلی، و عواطف پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین آمادگی به اعتیاد در دانشجویان با عاطفه منفی رابطه مثبت و با خودکنترلی، عاطفه مثبت، و شفقت به خود رابطه منفی وجود دارد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون حاکی از این بود که 67 درصد از واریانس آمادگی به اعتیاد دانشجویان بر اساس خودکنترلی، عواطف و شفقت به خود پیش بینی شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش به نظر می رسد که متخصصانی که با افراد وابسته به مواد سروکار دارند و در فرایند درمان آن ها حضور دارند می توانند عوامل همراه با اعتیاد مانند خودکنترلی، هیجانات، و شفقت به خود را در نظر گرفته و به طور همزمان با درمان اعتیاد، برای ارتقاء سطح این متغیرها نیز گام بردارند.

    کلیدواژگان: خودکنترلی، عاطفه مثبت، عاطفه منفی، شفقت به خود، آمادگی به اعتیاد
  • سعید آیتی، رحمت الله امیراحمدی*، علیرضا اسماعیلی صفحات 333-354
    هدف

    هدف پژوهش حاضر کشف و بررسی عوامل موثر بر اختلال مصرف مواد مخدر بر اساس تجربه ی زیسته در بین جوانان شهر بجنورد جهت دستیابی  به یک مدل تبیینی بوده است.

    روش

    روش این پژوهش کیفی و از نوع گراندد تیوری بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل افراد مقیم در مراکز اقامتی و درمانی اعتیاد شهر بجنورد بودند که 33 نفر از آن ها با روش نمونه گیری غیر احتمالی (هدفمند) انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته بود.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد عوامل تاثیرگذار در اختلال مصرف مواد مخدر در 5 مقوله ی اصلی شامل عوامل فردی، خانوادگی، اجتماعی، فرهنگی، و اقتصادی شناسایی شد. عوامل فردی شامل 7 زیرمقوله لذت جویی، کنجکاوی، توهم قدرت افزایی، عدم آگاهی از اثرات مواد، رهایی از دردهای جسمانی و روحی، رسیدن به آرامش زودگذر و فرار از مشکلات، و نداشتن مهارت های زندگی بود. عوامل خانوادگی شامل 5 زیرمقوله خانواده ناسالم، فروپاشی و طلاق، مشکلات و تنش های خانوادگی، فقدان نظارت در خانواده، سرمایه اجتماعی پایین در خانواده و بی تفاوتی عاطفی بود. عوامل اجتماعی متشکل از 4 زیر مقوله حلقه ی دوستان ناباب، مکان زندگی، کاهش تعاملات اجتماعی، معاشرت با افراد وابسته به مواد، و سرمایه اجتماعی منفی بود. عوامل فرهنگی شامل 3 زیر مقوله بهنجار بودن مصرف، سرمایه فرهنگی پایین و کمبود اوقات فراغت، و دینداری پایین بود. نهایتا، عوامل اقتصادی شامل 3 زیر مقوله فقر و بی خانمانی، کودک کار، خستگی، و ساعات طولانی کار بود. مدل نظری بر اساس این مقوله ها ارایه شد.

    نتیجه گیری: 

    با شناسایی عوامل موثر بر اختلال مصرف مواد و اولویت بندی و میزان تاثیرگذاری این عوامل میتوان با اقدامات و برنامه ریزی مناسب از وابستگی جوانان به مواد پیشگیری نمود.

    کلیدواژگان: تجربه ی زیسته، اختلال مصرف مواد، عوامل موثر بر اعتیاد، جوانان
  • محمدصادق فتح اللهی، حسین ایمانی جاجرمی* صفحات 355-380
    هدف

     هدف اصلی پژوهش حاضر کشف زوایا و ابعاد پنهان چیستی، چرایی، چگونگی و پی آمدی شیوع اعتیاد در فرآیند توسعه ناپایدار روستایی و نامتوازن شهری، سنجش شدت و ضریب دامنه شیوع اعتیاد در روستا، و ارایه یک نظریه مبنایی برای انجام پژوهش های پیمایشی در پژوهش های آتی از یک طرف و کشف وضعیت انتقال دامنه اعتیاد از سنین خاکستری به دامنه سنی پایین و جوان و تغییر الگوی سنتی اعتیاد به مواد صنعتی از طرف دیگر بود.

    روش

     پژوهش حاضر بر اساس روش نظریه بنیانی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند بود که مطابق با مدل استراس کوربین طراحی شد و از دو گروه مطلعین روستا (به تعداد 17 نفر) و افراد وابسته به مواد روستا (به تعداد 33  نفر) تشکیل شد.

    یافته ها: 

    مواد پرمصرف در این روستا به ترتیب تریاک، روان گردان ها از جمله شیشه و سایر مواد صنعتی و ضریب شیوع اعتیاد در سال های اخیر با مبدا سال 1397 تا 1399 سالیانه حدود 35 در هزار یعنی حدود 5/3 درصد بود. شرایط علی روستا با محوریت توسعه ناپایدار آن و سرریز مسایل و آسیب های شهری شهرستان ارومیه به دلیل توسعه نامتوازنش با شرایط زمینه ای موجود در ساختار روستا و افراد وابسته به مواد و با دخالت و میانجی گری متغیرهای موثر، بستر را برای ضریب شیوع بالای اعتیاد در این روستا فراهم می سازد که پی آمدهای آن در صورت عدم اقدام مداخله ای شایسته، افزایش ضریب شیوع و شدت یافتن میزان توسعه نیافتگی روستای امام زاده ارومیه در آینده خواهد بود.

    نتیجه گیری

    پیامدهای نگران کننده توسعه نامتوازن، ازدیاد اختلال کارکردی روستا، کاهش همبستگی اجتماعی، تشدید نابرابری اجتماعی، اشاعه مضاعف اعتیاد، فروپاشی سرمایه اجتماعی و غیره همگی هشدارهای نگران کننده ای هستند که باید برایشان چاره اندیشی عاجلانه کرد.

    کلیدواژگان: شیوع اعتیاد، توسعه، روستای امام زاده، نظریه مبنایی
|
  • Samad Rashidian*, Laili Panaghi, Parisa Sadat Seyed Mousavi Pages 7-26
    Objective

    The present research aimed to predict substance use tendency based on outcome expectancies, parental monitoring, and resistance to peer influences.

    Method

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the research included all students of Shahid Beheshti University of Tehran in 2019-2020, of which 419 people were selected using convenience sampling method. Research tools included the adolescent risk-taking scale, the cognitive assessment of high-risk events scale, the resistance to peer influences scale, and the parental monitoring strategies scale. Pearson's correlation and stepwise regression analysis were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there was a positive and significant relationship between positive outcome expectations and substance use tendency, and negative and significant relationships of resistance to peer influences, parental monitoring, parental control, and parental request with substance use tendency. The results of regression also indicated that 56% of the variance of substance use tendency was predictable based on positive outcome expectations, resistance to peer influences, and parental monitoring.

    Conclusion

    According to the findings, measures can be taken in order to correct individuals' expectations regarding the positive consequences of substance use, enhance resistance to peer influences, and increase parental monitoring, which will ultimately lead to reduced substance use.

    Keywords: Outcome expectations, Substance use, Peer influences, Substance use tendency, Parental monitoring
  • Maryam Sabouri, Ahmad Mansouri* Pages 27-48
    Objective

    The present research aimed to investigate the moderating roles of resilience and mindfulness in the relationship between stressful events and psychological distress in women with substance use disorder.

    Method

    The present study was descriptive-correlational. The statistical population of the research included all women with substance use disorder covered by the Welfare Organization of Mashhad in 2020. Among them, 253 people were selected by convenience sampling method. The tools used in this research involved the Connor-Davidson resilience scale, the Kessler psychological distress scale, the stressful life events screening questionnaire, and the mindful attention awareness scale. Data were analyzed by Pearson's correlation and regression analysis.

    Results

    The results of this study showed that the relationship between stressful events and psychological distress in women with substance use disorder was mediated by mindfulness, but not by resilience.

    Conclusion

    The results of this research suggest that mindfulness, as a protective factor, plays an important role in reducing psychological distress in women with substance use disorder. Therefore, therapeutic or educational approaches focused on mindfulness, including mindfulness based on stress reduction, can be used to reduce the psychological distress of individuals with substance use disorder.

    Keywords: Substance use disorder, Psychological distress, Resilience, Mindfulness
  • Roohollah Khazaee, Gholamreza Manshaee*, Hamid Atashpoor, Mohsen Golparvar Pages 49-74
    Objective

    This research was conducted to compare the effectiveness of the psychological training package of substance use prevention and cognitive-behavioral therapy on the attitude toward substance use in students prone to substance use.

    Method

    The present research was quasi-experimental with pretest-posttest and follow-up design with a control group. Among the male students prone to substance use in the upper secondary level of the city of Isfahan in 2019, 45 students were selected by multi-stage cluster sampling method and assigned into three groups of 15 people. The research tool was the attitude toward substance use questionnaire. The first experimental group underwent 8 sessions of the psychological training of substance use prevention, and the second experimental group underwent 8 sessions of cognitive-behavioral therapy, and the control group did not receive any treatments. Data were analyzed by the repeated-measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that the effects of both methods were significant in correcting the attitude toward substances in students prone to substance use, and the psychological training of substance use prevention was more effective than the cognitive-behavioral treatment in the follow-up phase.

    Conclusion

    Experts can benefit from the psychological training package of substance use prevention in order to correct the attitudes of students prone to substance use.

    Keywords: Substance use, Attitude toward substance use, Psychological training package of substance use prevention, Cognitive-behavioral therapy
  • Nosrat Nojavan, Ismaeil Soleimani*, Ali Issazadegan Pages 75-96
    Objective

    The present research aimed to assess the effectiveness of mindfulness-based relapse prevention intervention on craving and emotional processing in substance-dependent individuals in the non-pharmacological rehabilitation phase.

    Method

    The current research was semi-experimental with pre-test, post-test, and follow-up design with a control group. The statistical population included all substance-dependent men in addiction treatment clinics in the city of Urmia in 2020. Among them, 30 people were selected by convenience sampling method and randomly divided into two experimental (n=15) and control (n=15) groups. The participants of both groups completed the craving scale-short form and the emotional processing scale in the pre-test, post-test, and follow-up. The experimental group underwent mindfulness-based relapse prevention intervention in eight 60-minute sessions, and the control group did not receive any training during the treatment. The data were analyzed by the repeated-measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that the mindfulness-based relapse prevention intervention had a significant effect on reducing craving and emotional processing, and this effectiveness also remained stable in the two-month follow-up period.

    Conclusion

    Findings of this study provide useful information concerning mindfulness-based relapse prevention intervention and counselors and psychologists can use this intervention to improve craving and emotional processing in substance-dependent individuals in the non-pharmacological rehabilitation phase.

    Keywords: Mindfulness-based relapse prevention intervention, Craving, Emotional processing, Substance-dependent individuals, Non-pharmacological rehabilitation
  • Sajad Basharpoor*, Arefe Mohamadnezhad Devin Pages 97-120
    Objective

    The current research aimed to investigate the relationships of family communication patterns and psychopathic traits with addiction readiness by testing the mediating role of moral disengagement.

    Method

    The research method was correlational of path analysis type. The statistical population included the students of Bojnord Azad University (2640 people) in the academic year 2021-2022, which 200 people were selected by convenient sampling method using an online questionnaire. Instruments consisted of the family communication patterns questionnaire, the psychopathic traits inventory, the addiction readiness scale, and the moral disengagement scale. Pearson's correlation coefficient and path analysis were used to analyze the data.

    Results

    According to the model findings, the direct effect of the conversation orientation variable on addiction readiness was negative, and the effects of the variables of conformity orientation, psychopathic, and moral disengagement on addiction readiness were positive. In addition, the mediating role of moral disengagement in the relationships of family communication patterns and psychopathic traits with addiction readiness was confirmed.

    Conclusion

    It can be said that the presence of problems in family communication patterns (low conversation and high conformity) and psychopathic traits can bring about addiction readiness for individuals. Moreover, if moral disengagement is high and is associated with these two variables, we can see a high degree of addiction readiness in teenagers and young people. These results are an important step toward recognizing the effective factors in addiction readiness, and by identifying these causes, appropriate treatment and preventive programs can be applied.

    Keywords: Family communication patterns, Psychopathic traits, Addiction readiness, Moral disengagement
  • Vida Khan, Saeed Imani*, Omid Shokri, Jaber Alizadehgoradel Pages 121-148
    Objective

    The present research aimed to evaluate the mediating role of emotion regulation in the relationships of resilience and mindfulness with Subjective well-being in individuals with substance use disorder.

    Method

    The present research was descriptive-correlation of structural equations type. The statistical population included individuals with substance use disorder in addiction treatment camps and the Narcotics Anonymous Association of Tehran in 2019, and 400 people (200 men and 200 women) were selected by convenience sampling. To collect data, the resilience questionnaire, the mindfulness questionnaire, the Subjective well-being questionnaire, life satisfaction and the emotion regulation questionnaire were used. The data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and structural equation modeling.

    Results

    The results of the structural equation model showed that the direct effect of resilience and mindfulness variables on Subjective well-being was significant. Also, the mediating role of emotion regulation in the relationships of resilience and mindfulness with the Subjective well-being in individuals with substance use disorder was significant.

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be said that the variables of emotion regulation, resilience, and mindfulness play an important role in Subjective well-being. Also, the results showed that emotion regulation was a mediator in the relationships of resilience and mindfulness with Subjective well-being.

    Keywords: Addiction, Subjective well-being, Resilience, Emotion regulation, Mindfulness
  • Ehsan Hamidizadeh*, Mehran Mohabati, MohammadTaghi Abbasi Shavzi Pages 149-179
    Objective

    The present research aimed to discover the semantic system of addiction from the perspective of marijuana users.

    Method

    The research method was grounded theory in which semi-structured interviews were conducted with 20 young people in the city of Rasht who had a history of marijuana use, and the data were collected by theoretical-purposive sampling and analyzed with open, axial, and selective coding.

    Results

    The identified and extracted factors affecting the pleasurable addiction included: a) underlying factors, including being recognized as abnormal and differentiation of viewpoints, b) underlying factors, including individual social insight, expansion of worldview, and individuality orientation, and c) interfering factors, including friends’ socialization and increasing the quality of friendship. Also, the strategies included awareness of substance quality, self-control, and consumption framework among marijuana users.

    Conclusion

    Institutional, social, and individual factors are effective in the users’ semantic system of addiction. Given the type of use, and considering their actions rationally and consciously and the appropriate functions of marijuana in their social life, and relying on the idea that I wish marijuana was free in Iran, activists do not consider marijuana use an addictive act. On the other hand, they view the definition of addiction originating from society and structures as a label that leads to the loss of their current social position. In addition, users' semantic system of addiction is also created and strengthened in the process of learning and modeling with peers, and they believe that marijuana is different from other drugs and consider it a normal activity.

    Keywords: Semantic system, Addiction, Marijuana, Grounded theory
  • Ebrahim Davoodi Dehaghani* Pages 181-204
    Objective

    The present study aimed to identify disciplinary management approaches in the prevention of substance-dependent women's crimes in the city of Shahryar.

    Method

    The current research was descriptive-analytical conducted with a qualitative approach. The statistical population of the present study included experts and specialists in the field of disciplinary management and local managers in the city of Shahryar who were selected by purposeful or judgmental sampling method, and based on the principle of theoretical saturation, interviews were finally conducted with 13 people. The data were collected based on a semi-structured interview, and to analyze the data, a directed qualitative content analysis method with sentence-by-sentence analysis technique was used.

    Results

    Based on the findings of the research, 18 disciplinary management approaches in the field of situational prevention, 29 disciplinary management approaches in the field of social prevention and 13 disciplinary management approaches in the field of criminal prevention were identified.

    Conclusion

    The results of the research showed that continuous training of substance-dependent women, equipment of police patrols, and also collective efforts of all involved organs affected the prevention of substance-dependent women's crimes in the city of Shahryar.

    Keywords: Disciplinary management approaches, Situational prevention, Social prevention, Criminal prevention, Drugs, Substance-dependent women
  • Reza Abdi, Ali Parvandi*, Niloofar Torfizadeh Pages 205-226
    Objective

    The present research aimed to investigate the relationship between pathological personality traits and codependency considering the mediating role of reinforcement sensitivity (the behavioral inhibition and activation systems).

    Method

    The research method was descriptive-correlational of structural equation modeling type. The statistical population included all women who had spouses with substance use disorder in the city of Songhor in 2021. Among them, 200 people were recruited by a convinence sampling method. In order to collect data, the Holyoake codependency index, the DSM-5 personality questionnaire, and the behavioral activation/behavioral inhibition scale were used. Data were analyzed using structural equation modeling.

    Results

    The results indicated that pathological personality traits had a significant direct effect on codependency, and behavioral activation/inhibition systems had a significant mediating role in this relationship. In sum, the results showed that the model had a desirable model fit.

    Conclusion

    Behavioral inhibition/activation systems have an important role in increasing or decreasing the relationship between pathological personality traits and codependency. Therefore, it is suggested to pay attention to codependency in the field of prevention, diagnosis, and therapeutic interventions.

    Keywords: Pathological personality traits, Behavioral inhibition system, Behavioral activation system, Codependency
  • Maryam Akbari, Hamidreza Aryanpour*, Yaser Rezapoue Mirsaleh Pages 227-254
    Objective

    The present research aimed to evaluate the effectiveness of group reality therapy based on choice theory on responsibility, locus of control, and dose reduction of agonist drugs in substance-dependent individuals under maintenance treatment.

    Method

    The research method was quasi-experimental with a pre-test, post-test, and follow-up design with a control group. The statistical population included all individuals referring to addiction treatment centers in the city of Ardakan in 2020. Among them, 16 people were selected by convenience sampling method and were randomly assigned to two experimental and control groups. Group reality therapy based on choice theory was performed on the experimental group in ten 90-minute sessions with a frequency of one session per week. Data were collected using the psychological responsibility scale, the locus of control scale, and the prescribed dose of agonist drugs in the medical records of the subjects and analyzed by the repeated-measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that group reality therapy based on choice theory was effective in improving responsibility and locus of control, and reducing the agonist drugs in substance-dependent individuals under maintenance treatment.

    Conclusion

    This research provides empirical support for the intended intervention to improve the locus of control, responsibility, and reduce the dose of substance-dependent individuals under maintenance treatment.

    Keywords: Reality therapy, Choice theory, Locus of control, Responsibility, Agonist drugs
  • Payam Varaee*, Zahra Mamdouhi, Nilofar Mohsab, Roghayeh Tagipoor Pages 255-286
    Objective

    The present study aimed to evaluate the mediating role of hopelessness and early maladaptive schemas in the relationship between cyberbullying victimization and non-suicidal self-injury in substance-dependent male adolescents.

    Method

    The present research was descriptive-correlational of structural equation modeling type. The statistical population of the present research included all substance-dependent adolescents referring to harm reduction centers in the city of Tehran. Among them, 350 people were selected voluntarily, based on exclusion and inclusion criteria, by a convenience sampling method in 2020-2021. Research tools included the Beck hopelessness scale, the Young schema questionnaire, the non-suicidal self-injury assessment tool, and the cyber-bullying/victimization experiences questionnaire. The structural equation modeling was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that cyberbullying victimization had a significant direct effect on non-suicidal self-injury, hopelessness, and maladaptive schemas. Also, the indirect effects of cyberbullying victimization on non-suicidal self-injury were significant through the mediating role of hopelessness and early maladaptive schemas. Thus, hopelessness and early maladaptive schemas mediated the relationship between cyberbullying victimization and non-suicidal self-injury.

    Conclusion

    The present research provides psychologists with a deeper understanding of the underlying mechanisms of the relationship between cyberbullying victimization and self-injury among substance-dependent adolescents. Suggested intervention and prevention strategies include cognitive rehabilitation of adolescents to break the cycle of turning cyberbullying victimization into self-injurious behaviors and to strengthen hope to protect them from the negative effects of cyberbullying victimization.

    Keywords: Cyberbullying victimization, Non-suicidal self-injury, Early maladaptive schemas, Hopelessness, Substance-dependent adolescents
  • Mohammadreza Salehi, Fatemeh Sadat Tabatabaeinejad* Pages 287-310
    Objective

    The present study was conducted to evaluate the effectiveness of the Narcotics Anonymous Association twelve-step training on social acceptance, psychological well-being, quality of life, and craving in substance-dependent individuals.

    Method

    The present research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all anonymous substance-dependent individuals referring to addiction treatment centers in the city of Abarkooh in 2020. Among them, 40 people were selected using convenience sampling method and were randomly divided into two experimental (n=20) and control (n=20) groups. Participants in both groups completed the social acceptance questionnaire, the psychological well-being questionnaire, the quality of life scale, and the craving questionnaire in pre-test and post-test. The twelve-step sessions of the Narcotics Anonymous Association were implemented on the experimental group in twelve 60-minute sessions based on the World NA Association’s (2008) book. The data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that after controlling for the effect of pre-test, the effect of the twelve-step training significantly affected social acceptance, psychological well-being, quality of life, and craving, and this educational program significantly led to improving social acceptance, psychological well-being, and quality of life, and reducing craving in substance-dependent individuals.

    Conclusion

    Based on the results of the present research, the sessions of the Narcotics Anonymous Association can be used to improve social and psychological problems and reduce the craving of substance-dependent individuals.

    Keywords: Psychological well-being, Social acceptance, Twelve-step sessions, Quality of life, Craving
  • Solmaz Dabiri* Pages 311-332
    Objective

    The present study aimed to predict addiction readiness in students based on self-control, emotions, and self-compassion.

    Method

    The method of this research was descriptive-correlational. The statistical population included all students of Tehran universities who were studying in 2020-2021. Among them, 279 people were selected using convenience sampling method and responded to the addiction readiness, self-compassion, self-control, and emotions questionnaires. Pearson's correlation coefficient and regression analysis were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that addiction readiness in students had a positive relationship with negative emotion and negative relationships with self-control, positive emotion, and self-compassion. In addition, regression analysis results showed that self-control, emotions, and self-compassion predicted 67% of the variance of addiction readiness in students.

    Conclusion

    According to the findings of this research, it seems that professionals who deal with substance-dependent individuals and are present in their treatment process, can consider factors associated with addiction such as self-control, emotions, and self-compassion, and simultaneously with addiction treatment, take steps to upgrade the levels of these variables as well.

    Keywords: Self-control, Positive emotion, Negative emotion, Self-compassion, Addiction readiness
  • Saeed Ayati, Rahmatollah Amir Ahmadi*, Alireza Ismaeili Pages 333-354
    Objective

    The current research aimed to discover and investigate the factors affecting substance use disorder based on lived experience among the youth people of the city of Bojnourd to achieve an explanatory model.

    Method

    The method of this research was qualitative and of grounded theory type. The statistical population of the current research included the individuals present in residential and treatment centers of the city of Bojnourd, and 33 people (men=20 and women=13) of them were selected by non-probability (purposive) sampling method. The data collection tool was an in-depth and semi-structured interview.

    Results

    The results showed that the factors affecting substance use disorder were identified in 5 main categories, including individual, family, social, cultural, and economic factors. Individual factors included 7 sub-categories of hedonism, curiosity, the illusion of increasing power, lack of awareness of the effects of the substance, freedom from physical and mental pains, achieving fleeting peace and escaping from problems, and lack of life skills. Family factors had 5 sub-categories of unhealthy family, collapse and divorce, family problems and tensions, lack of supervision in the family, low social capital in the family, and emotional difference. Social factors consisted of 4 sub-categories of the unsuitable circle of friends, place of living, reduction of social interactions, interaction with substance-dependent individuals, and negative social capital. Cultural factors included 3 sub-categories of normality of consumption, low cultural capital and lack of free time, and low religiosity. Finally, economic factors involved 3 sub-categories of poverty and homelessness, child labor, fatigue, and long working hours. The theoretical model was presented based on these categories.

    Conclusion

    By identifying the factors affecting substance use disorder and prioritizing the degree of influence of these factors, it is possible to prevent the young people’s substance dependence with appropriate measures and planning.

    Keywords: Lived experience, Substance use disorder, Factors affecting addiction, Young people
  • MohammadSadegh Fathollahi, Hossein Imani Jajarmi* Pages 355-380
    Objective

    The current research mainly aimed to discover the hidden angles and dimensions of what, why, how, and consequences of the prevalence of addiction in the unsustainable rural and unbalanced urban development process, to measure the intensity and prevalence range coefficient of addiction in the village, and to provide a grounded theory for conducting surveys in future research on the one hand, and to discover the state of transmitting the addiction range from the gray ages to the low and young age ranges, and to change the traditional pattern of addiction to industrial substances on the other hand.

    Method

    The current research was based on the grounded theory method using a semi-structured interview, which was designed according to Strauss-Corbin's model, and consisted of two groups of village informants (n=17) and substance-dependent individuals in the village (n=33).

    Results

    The most commonly used substances in this village were opium and psychoactive substances, including crystal and other industrial substances, respectively, and the prevalence coefficient of addiction in recent years, starting from 2018 to 2020, was about 35 per thousand annually, i.e., about 3.5%. The causal conditions of the village centered on its unsustainable development and the overflow of urban problems and damages in the city of Urmia due to its unbalanced development with the background conditions existing in the structure of the village and substance- dependent individuals and with the intervention and mediation of effective variables lay the foundation for the high prevalence coefficient of addiction in this village, the consequences of which in the absence of proper intervention will be the increased prevalence coefficient and intensified level of underdevelopment of Imamzadeh Village in Urmia in the future.

    Conclusion

    The worrisome consequences of unbalanced development, increased rural functional disorder, reduced social solidarity, intensified social inequality, doubled prevalence of addiction, collapsed social capital, etc. are all alarming warnings that should be urgently addressed.

    Keywords: Prevalence of addiction, Development, Imamzadeh Village, Grounded theory